דף הבית

נחל יהודיה

רמת הגולן

נקודת התחלה: נק' התחלה: חניון יהודייה
נקודת סיום: נק' סיום: חניון יהודייה
עונות מומלצות: סתיו, חורף, אביב, קיץ
משך המסלול: כמה שעות או טיול יום
מתאים ל: משפחות, ילדים, קבוצות, זוגות
דרגת קושי: בינוני
סגנון: מעגלי או הלוך-חזור
מפה: סימון שבילים 1 (החרמון, הגולן ואצבע הגליל)
אורך: כ-5 ק"מ
מאת: מערכת  פורסם ב-9/24/2013
צולם ע"י תגליות


נחל יהודייה, אשר ביחד עם ארבעה נחלים נוספים מנקז את שמורת יער יהודייה, נחשב לאחד ממסלולי הטבע הפופולאריים ביותר בגולן. הטיול בנחל יהודייה מציע לכם כמעט את כל מה שאפשר לבקש ממסלול טיולים מומלץ בצפון – צמחייה, מים, נופים, צל וארכיאולוגיה.

המסלולים האפשריים

במסגרת הטיול בנחל יהודייה, תוכלו להיכנס לבריכות מדהימות המלאות בכל עונות השנה. המסלול הוא מעגלי, נמשך מספר שעות ומיועד למיטיבי לכת. כאשר אתם בוחרים בנחל יהודייה, אתם יכולים לעשות זאת בשני מסלולים עיקריים. ראשית, אתם מוזמנים לטייל במסלול מעגלי אשר עובר בשתי בריכות מרשימות ואורך כארבע שעות. כמו כן, אתם יכולים להמשיך כ-2.5 שעות נוספות אשר במהלכן תבקרו בעוד שלוש בריכות וביניהן גם "בריכת גן העדן" המפורסמת.

מה חשוב לדעת?

חשוב להדגיש כי היות והמעבר בבריכות הוא חלק בלתי נפרד מהמסלול, אי אפשר לטייל בנחל יהודייה מבלי לדעת לשחות. במידה וילדים קטנים משתתפים אף הם במסלול, חשוב לציידם במצופים. המסלול בנחל יהודייה כולל גם כניסה מלאה עם הציוד למים. אי לכך, ציוד אשר עלול להיהרס בגין הרטיבות יש להשאיר אחר כבוד במכונית. גם מזון חשוב לניילן ולארוז היטב.

כאשר אתם מטיילים ביהודייה, עליכם להגיע עם נעליים נוחות ולקחת כובע, מים לשתייה וקרם שיזוף. היות וברמת הגולן ישנם גם שדות מוקשים, עליכם להקפיד על הליכה מסודרת בשבילים המסומנים. מומלץ כמובן לטייל עם מפה פתוחה. מסלול הטיול בנחל יהודייה הוא מסלול מעגלי. הוא מתחיל ונגמר בחניון יהודייה. הכניסה לחניון היא בתשלום וחשוב להקפיד על שעות הפעילות.

איפה זה נמצא?

המסלול בנחל יהודייה מתחיל בחניון יהודייה. החניון ממוקם על כביש 87, כ-7 ק"מ מזרחית לצומת יהודייה וכ-5 ק"מ דרומית לקצרין.

מתחילים!

כאשר תצאו מחניון יהודייה, תתחילו לעקוב אחר סימון השבילים האדום. תחצו את כביש 87 (בזהירות, כמובן) ותתחילו ללכת אל עבר אפיק הנחל. השביל המסומן עובר בסמוך לבתים של הכפר הנטוש יהודייה (אשר הנחל קרוי על שמו). במקום תוכלו להתרשם מחורבותיו של יישוב סורי אשר הוקם על שרידיו היישוב היהודי הקדום. במהלך סקירות במקום נמצאו בכפר הנטוש יהודייה פריטים ארכיאולוגיים ושרידים ארכיטקטוניים המעידים על כך שהמקום היה בשיא תפארתו בתקופה הרומית-ביזנטית. בין השאר, נמצאה ביהודייה מנורה מאבן גזית עם חמישה קנים. ניתן עדיין לראות את שרידי החומה אשר הקיפה את היישוב וכן את יסודותיו של מגדל ההגנה.

לאחר הביקור בכפר, תפנו עם השביל האדום לכיוון צפון-מזרח. כ-400 מ' לאחר מכן תגיעו אל שפת המצוק. מדובר בנקודה ממנה תיהנו מתצפית מרשימה ביותר אל עבר קניון יהודייה והמפל. מהתצפית תמשיכו הלאה לרדת בשביל מתפתל ותלול עד לבריכה אשר ממוקמת מתחת למפל.

השהייה בבריכה זו היא חוויה בלתי נשכחת וניתן גם לשחות במקום. הבריכה הציורית מוקפת בעצי תאנה, עצי ערבה והרדופים (שימו לב שהרדופים הם רעילים!). לאחר מנוחה קלה והשתכשכות במים, תקומו ותמשיכו "לזרום עם הנחל". השביל האדום מתפתל בין צמחייה וסלעים. הוא חוצה מספר פעמים את המים.

לאחר כ-800 מ' תיפגשו עם מפל מרשים נוסף. מפל זה, המתנשא לגובה של כ-9 מ', מחייב אתכם להיכנס למים ולהרטיב גם את כל הציוד. לרשותכם סולם ברזל אשר קבוע בסלע. חשוב להדגיש, עליכם לרדת בסולם הברזל ולהימנע מכל וכל מקפיצה למים. מטיילים רבים כבר נפצעו במקום.

אין כל דרך לעבור את הבריכה בתחתית המפל השני אלא בשחייה. לאחר חציית המים, תטפסו על קבוצה של סלעים אשר מפרידה בין הבריכה השנייה לבריכה שלישית נוספת. הירידה לבריכה השלישית נעשית באמצעות יתדות שהותקנו בדופן הסלע. גם את הבריכה השלישית תחצו בשחייה ושם תוכלו לעצור ולנוח. השביל האדום ממשיך לאחר הבריכה השלישית עוד כק"מ ונפגש עם השביל הירוק אשר עולה בחזרה לכפר ומשם לחניון יהודייה. זוהי איננה עלייה קלה אך לאורכה ישנן פינות מוצלות רבות.

בריכת גן העדן

אם אתם רוצים לבקר באחד המקומות המדהימים ביותר בגולן, תוכלו להאריך את הטיול בשעתיים וחצי נוספות עם השביל האדום. במקום לעלות בשביל הירוק, אתם יכולים ללכת בשביל האדום ולבקר בשלוש בריכות נוספות. האחרונה מביניהן נחשבת לאחת הבריכות היפות ביותר בצפון ומטיילים רבים כבר הדביקו לה את הכינוי "בריכת גן העדן". גם הגישה לבריכה הזו היא באמצעות סולם יתדות אשר קובע בדופן הסלע. שני מפלים נשפכים אל בריכת גן העדן והמקום מוקף בצמחייה עשירה וקסם גלילי שקשה למצוא כמוהו במקומות אחרים בצפון.

כעת, תוכלו לחזור אחורה, להתחבר לשביל הירוק ולעלות מעלה אל החניון. כמו כן, אתם מוזמנים להמשיך עם השביל האדום ולבקר בבריכה נוספת המחייבת שחייה. עם זאת, חשוב להדגיש כי מומלץ בהחלט לחזור לשביל הירוק. העלייה בסופו של השביל האדום קשה ומאתגרת יותר. יתרה מכך, בסוף השביל האדום היציאה מהנחל איננה סמוכה לחניון והיא דורשת ממכם הליכה נוספת של כק"מ בסמוך לכביש.