נגב
נקודת התחלה: כביש 60, סמוך ליישוב יתיר
נקודת סיום: מצפור יתיר
עונות מומלצות: סתיו, חורף, אביב, קיץ
מתאים ל: משפחות, ילדים, קבוצות, זוגות, בעלי חיים
דרגת קושי: קל
סגנון: דרך נוף
מאת: מערכת
פורסם ב-4/13/2015
היער כולל לא מעט שבילי הליכה שחלקם מתחברים לשכונות היישוב מיתר. בנוסף, עובר במקום שביל ישראל שאמנם סוטה מעט מהשבילים הרגילים של היער אבל מציע אפשרות לחבר בין המסלול הזה למסלולים נוספים מדרום ומצפון.
המסלול המוצג כאן מתאים למשפחות ולקבוצות, כאשר חלק מהמסלול נעשה במכונית או באמצעות רכבי שטח, אופניים וכו', בהתאם לבחירתכם. קרן קיימת סימנה את המסלול מיער מיתר ליער יתיר באמצעות סימוני דרך כחולים שביניהם ניתן לעצור, לנוח, להפסיק את הסיור או לעצור לפיקניק באחד החניונים הפזורים לאורך המסלול.
הצמחייה והנוף משנים את אופיים לאורך עונות השנה. בחודשים אוקטובר עד נובמבר תמצאו כאן חלמוניות צהובות, סתווניות וכרכומים. בחודשים דצמבר ולאורך עונת החורף מתכסים חלק מהאיזורים ביער במרבדי כלניות אדומות, בפרגים ואפילו סחלבים מסוגים שונים שנהנים ממזג האוויר החמים בקיץ והלח בחורף.
איפה זה נמצא?
הכניסה אל יער מיתר היא בכביש 60, בסמוך אל היישוב מיתר. אל היער מגיעים בנסיעה קצרה לאחר שעוברים את הכניסה אל היישוב. הדרך מסומנת בסימני דרך בצבע כחול ומספר הכביש המוביל מכביש 60 אל תוך היער הוא 316.
קצת היסטוריה
לאורך דרך הנוף המדברית הזו תמצאו שרידים להיסטוריה המיוחדת של המקום, מחורבת חירן שבה תמצאו שרידי יישוב מתקופת הביזנטיים ועד לחורבת יתיר שהיא סמל לעיר הלוויים שביתיר, מקום המוזכר גם במפת מידבא שמתוארכת למאה השישית לספירה.
השרידים באיזור מחברים בין העיר העתיקה יתיר ובין תקופת המקרא. לפי המקרא, העיר ששרידיה בחורבת יתיר הייתה עיר מקלט לפליטים בתקופת המקרא, בין היתר גם לפושעים שנאלצו להימלט מהקהילות שלהם בגלל סכנת חיים. השרידים שנמצאים במקום הם שרידים מהתקופה הביזנטית ותקופת השלטון המוסלמי בישראל והם כוללים מבני מגורים, בורות, מערות קבועה, גת יין עתיקה ועוד. בנוסף, ניתן למצוא במקום שרידי כנסיות עתיקות, שמתוארכות לתקופת הביזנטים.
פירוט המסלול
מתחילים את המסלול בתוך יער מיתר, לאחר הפנייה מכביש 60 אל תוך היער. נוסעים אל תוך היער במקביל לסימון הכחול, עד שמגיעים למאגורה. המאגורה היא תעלת איסוף למים והיא חצובה בתוך הסלע. היא מקושרת לתקופה הביזנטית וכיום מטפח ומטפל בשימורה דווקא שבט הצופים של היישוב מיתר ביחד עם הקרן הקיימת. ניתן לעצור ולהתרשם מבניית המאגורה, אבל חשוב לציין שאסור להיכנס לתוך המאגר עצמו.
ממשיכים לנסוע לאורך המסלול ומגיעים ליער חירן. יער חירן צובע את הנוף בצבעים ירוקים וניתן לעצור ולהתרשם מעצי השיטה, האורנים ושאר העצים שצמחו במקום. ממשיכים בנסיעה וחוצים את נחל אשתמוע בדרך שמטפסת בין הגבעות עד שמגיעים אל חרבת יתיר. כאן ניתן להשקיף על כל מזרח הנגב ובעיקר על העיר חברון וההרים שמסביבה. במקום תמצאו גת עתיקה שממנה תוכלו לצעוד מעלה לעבר בור מים עתיק.
מכאן ממשיכים בנסיעה אל מצודת היערנים. המצודה היא מבנה שמעליו מגדל תצפית המספק נוף לכל האיזור. היום נמצאים במקום היערנים שדואגים לשלמותו של היער ולתחזוקתו. במקום חדר מידע שמספק אינפורמציה על האיזור, מקום לשתות קפה ולנוח.
את המסלול מסיימים במצפור שמסמל את הכניסה אל יער יתיר. המצפור הוקם על ידי הקרן הקיימת לזכרו של יצחק ערמוני שנהרג בעת מילוי תפקידו. מהמצפור ניתן לצפות על נוף מרהיב לשמורת תל קריות ולערד.
טיולי טרקטורונים מומלצים באזור: צליל נודד