דף הבית

בריכת התמר בנחל פרת - נאות מדבר בישראל שחייבים להכיר

דרום

נקודת התחלה: חניון שמורת נחל פרת
נקודת סיום: חניון שמורת נחל פרת
עונות מומלצות: סתיו, חורף, אביב, קיץ
משך המסלול: שעתיים
מתאים ל: משפחות, ילדים, זוגות, קבוצות
דרגת קושי: קל
סגנון: מעיין וחזרה
מפה: סימון שבילים 8 - צפון מדבר יהודה וים המלח
אורך: כ-1 ק"מ
מאת: מערכת  פורסם ב-9/8/2014 1
צולם ע"י רועי שוורץ

ארץ ישראל התברכה במיקום אסטרטגי אשר מאפשר לנו, חובבי הטבע, ליהנות ממגוון מסלולי טיול בכמה אזורי אקלים שונים. בין השאר, ארצנו מציגה נופים מדבריים לתפארת אשר משכו אליהם מאז ומעולם מבקרים שתרו אחרי שקט, שלווה ורומנטיקה.

בין הנופים הצחיחים של המדבר בישראל, ממתינות לכם גם כמה פינות חמד פסטוראליות ובלתי רגילות. למשל, מעיינות אשר נובעים ממש מתוך הקרקע היבשה ומפרים נאות מדבר בישראל. כעת, בואו נכיר את אחד המקומות היפים ביותר מבחינת נאות מדבר בארץ.

בערוץ נחל פרת, בלב מצוקים קדמוניים, מסתתרת נקודה שמעטים זוכים להכיר. ואכן, אם אתם מחפשים מסלול טיול בשומרון, במרחק קצר בלבד מירושלים, אנחנו מזמינים אתכם להתרגש במקום שבו ביקרו בעבר אליהו הנביא וירמיהו הנביא. עין תמר, עם הבריכה המהממת ועץ התמר המפורסם, הוא אחד המעיינות היפים בישראל. זהו למעשה נווה מדבר מרהיב מראהו יחדור אפילו לליבם של הציניקנים הגדולים ביותר.

איפה זה נמצא?

מסלול הטיול מתחיל בחניון שמורת נחל פרת. על מנת להגיע אל השמורה עליכם לנסוע על כביש 1 לכיוון מעלה אדומים ולפנות שמאלה לכביש 437 המוביל ליישוב עלמון-ענתות. כ-6 ק"מ לאחר הפנייה, תיכנסו ליישוב עלמון-ענתות ותפנו לכיוון שמורת עין פרת על פי השילוט שבמקום. עם הכניסה לשמורה (בתשלום), הדרך תתפתל ביינות הנופים המדבריים עד שתגיעו לחניון המסודר.

הולכים אל המעיין שלצל התמר

עין תמר הוא מעיין עם בריכת אגירה גדולה ועמוקה המזמינה אתכם לטבילה קרירה ומרעננת. לאחר שתצאו מהרכב בחניון, תבחינו בירידה בין עצי איקליפטוס. המשיכו בשביל זה ותחצו במגמה ימינה את פלגי המים. לכל אורך הדרך, תוכל לסמן עבורכם את עץ התמר הגבוה שממוקם בחלקה הצפון-מזרחית של שמורת עין פרת. הבריכה של עין תמר נמצאת ליד עץ זה.

כעת, כל שנותר לכם הוא לפתוח את פק"ל הקפה שהבאתם, להכין כוס חמה ומשובחת, ולשבת מול הנוף המשגע. זהו ללא ספק אחד המעיינות המיוחדים ביותר בשומרון, בין השאר בזכות נגישותו גם למטיילים עם ילדים ומשפחות. עין תמר ידוע גם בשם עין פארה והוא אחד מבין שלושה מעיינות גדולים אשר נובעים באפיקו של וואדי קלט.

כמו כל מסלול טיול בשומרון, גם הביקור בנחל פרת הוא למעשה ביקור בארץ התנ"ך. הנחל הקדום הוזכר במקורות בעיקר בהקשר של ירמיהו הנביא. בספר ירמיהו פרק י"ג מתואר כיצד הקב"ה מנחה את הנביא להטמין את חגורתו בנקיק נחל פרת. חשוב להדגיש כי מדובר בסברה בלבד שכן מחקרים ארכיאולוגיים במקום שללו במידה מסוימת את הקשר שבין השם הערבי עין פארה לשם העברי עין פרת.

לאחר הביקור במעיין הפסטוראלי (או לפני הכניסה למים הצלולים והקרים), אתם יכולים לשדרג את החוויה עם הליכה קצרה לחורבת עין פארה. החורבה נמצאת כק"מ מהמעיין וניתן להגיע עליה על בסיס הליכה בסימון שבילים שחור. כאמור, בעבר היה נהוג לזהות את שרידי היישוב שכאן עם יישוב מקראי בשם אפרתה. היישוב אשר מוזכר בספר ירמיהו. אולם, חקירות ארכיאולוגיות שנערכו כאן לא הצליחו לזהות ממצאים מתקופות מתאימות.

רגע, ממה זה נובע?

מעיינות נחל פרת שופעים במשך כל השנה ונשאלת השאלה מהו מקורם. קרי, מדוע הם נובעים בעוצמה כה גדולה ואינם מתייבשים גם באקלים צחיח ויבש כמו באזור זה של הרי השומרון. ובכן, התשובה לכך נעוצה במבנה הגיאולוגי הייחודי של רכס הרי יהודה. זהו אזור עתיר משקעים אשר מי הגשמים הרבים שיורדים בו מחלחלים מטה וזורמים מזרחה דרך שכבות הסלע. המים יכולים לפרוץ החוצה במספר נקודות ספציפיות אשר נמצאות במקטעים שבין שכבות הסלע הפנימיות. נחל פרת, תודות למיקומו, נמצא בדיוק היכן שבו רצף השכבות נקטע.

מסלולים מומלצים באזור:
  • טיול לעין פרת
  • מוצא ופארק מוצא
  • יער נווה יעקב – פסגת זאב
  • וואדי קלט
  • עיינות צוקים
  • נחל קומראן
  • עין מבוע