דף הבית

מצפה אופיר - מהתצפיות היפות ביותר בגולן

רמת הגולן

נקודת התחלה: חניון מצפה אופיר
נקודת סיום: חניון מצפה אופיר
עונות מומלצות: סתיו, חורף, אביב, קיץ
משך המסלול: תלוי בכם :)
מתאים ל: משפחות, קבוצות, זוגות, בעלי חיים
דרגת קושי: קל
סגנון: תצפית
מפה: סימון שבילים 1 - החרמון, הגולן ואצבע הגליל
אורך: כ-1 ק"מ
מאת: מערכת  פורסם ב-6/12/2014
צולם ע"י רועי שוורץ

רמת הגולן, אשר שולטת על כל אזור הגליל והכנרת, הייתה נתונה עד שנת 1967 לשליטת הצבא הסורי. רבות דובר וסופר על החשיבות האסטרטגית אשר טמונה בשליטה ברמה. מפורסמות במיוחד מילות שירה של המשוררת הלאומית, נעמי שמר, "שם הרי גולן, הושט היד וגע בם, בדממה בוטחת, מצווים, עצור".

כיום, ישראל שולטת ברמת הגולן, וישראלים רבים נוהגים לטייל בחבל ארץ קסום ופסטוראלי זה. בין השאר, בכדי ליהנות ממצפים מרשימים המשקיפים לכל עבר. בין המצפים היפים ביותר ברמת הגולן, אנו מזמינים אתכם כעת להגיע אל מצפה אופיר.

המצפה הקסום והמיוחד הזה, אשר ממוקם בקצה השדות החקלאיים של המושב גבעת יואב, מציע מפגש עם תמונה פנוראמית בלתי נשכחת. מצפה אופיר איננו רק נקודה קסומה על שפת מצוקי הגולן. המקום טופח ושופץ על ידי תושב גבעת יואב, ג'ימי ג'יפ, שביקש להנציח בו את בנו אופיר, שנפטר בעקבות מחלה קשה והוא בן 16 בלבד.

מצפה אופיר הוא נקודה נפלאה מבחינת יציאה למגוון מסלולי טיול בגולן . למשל, מכאן ניתן לצאת לטיול לקרן עין גב או לבני יהודה הישנה. האב ג'ימי הקים במצפה אופיר נקודת חמד בצל חורשת עצי זית. במקום ישנם שולחנות נחמדים המזמינים אתכם להשקיף אל הנוף המשגע וליהנות מפיקניק קטן וכוס קפה בשטח.

איפה זה נמצא?

על מנת להגיע אל מצפה אופיר עליכם לנסוע לצומת כורסי לכיוון מזרח על כביש 789. בסמוך לאבן הק"מ התשיעית של הכביש, תשימו לב לשילוט המפנה אתכם מערבה על דרך עפר. דרך העפר הזו נוחה ומתאימה גם לרכבים משפחתיים. כעבור נסיעה קצרה תגיעו אל המצפה.

להביט לחרמון בלבן של העיניים, להשקיף אל הכנרת

מצפה אופיר מזמין אתכם להתרשם מנקודת תצפית עוצרת נשימה. זהו ללא ספק אחד המצפים היפים ביותר בישראל. האלמנט המרכזי הראשון הוא כמובן ימת הכנרת. ממש מולכם תוכלו לראות את הכנרת הכחלחלה במלוא הדרה. בין חופי הכנרת הנשקפים ממצפה אופיר ניתן לזהות בקלות את חוף כורסי, חוף חלוקים וחוף לבנון. למרגלות המצפה תוכלו לראות את שרידיו של מוצב נוקייב וחלקו הצפוני של קיבוץ עין גב. הפרש הגבהים בין הגולן ובין הכנרת שמתחתיכם עומד על כחצי ק"מ.

מעבר לכנרת תוכלו להבחין במצוקיו המרשימים של הר ארבל. אם תסיטו את המבט מעט שמאלה תוכלו להבחין גם בכיפה הסימטרית הידועה של הר התבור. בצד השני, מתנשאים הרי הגליל העליון ובראשם כמובן המירון (המתנשא לגובה כ-1,200 מ' מעל פני הים). המשיכו לסקור את הנוף. ימינה וקדימה ממצפה אופיר תוכלו לראות את רכס הרי נפתלי והר רמים. בגב הרכס מתנשאים בדממה הרי הלבנון.

בין כל פסגות ההרים הללו ממתינים לכם גם ערוץ הירדן ההררי ועמק החולה. עמק כנרות, אשר הירדן זורם בו בצאתו מן האגם, נצפה אף הוא ממרומי המצוק. בימים בהם הראות טובה, תוכלו לראות מצפון את רכס החרמון וכן את רכס תילי בשנית (המהווה גבול גיאוגרפי בין ישראל וסוריה).

מצפה אופיר הוא נקודה אשר מאפשרת לכם ללמוד היטב (ולראות במו עיניכם) מהי חשיבותה האסטרטגית של רמת הגולן מבחינה ביטחונית. בשל האלמנטים הגיאוגרפיים במקום, ובראשם השבר הסורי-אפריקאי שנמשך למרגלות הגולן בקו מרשים של מצוקים, הרמה שולטת באופן מוחלט על כל יחידות השטח אשר פרושות לרגליה.

ואכן, עד כיבוש הרמה בשנת 1967, תושבי יישובי הכנרת ועמק החולה נאלצו להתמודד עם אירועי אש רבים מצד "הרמה הסורית" (עליה אתם עומדים במצפה אופיר). לא בכדי, ילדי היישובים באזור זה זכו לכינוי "דור ילדי המקלטים". מצפה אופיר ממוקם על חורבות קו המוצבים הסורי. אתם מוזמנים לבקר באחד המוצבים המאיימים ביותר של התקופה ההיא. ממצפה אופיר יוצאת דרומה דרך אשר מגיעה עד לתותח סורי ישן. מנקודת התותח תוכלו להבחין היטב בכך שהרמה הסורית משקיפה על הכנרת במלואה.

הקרב על המים

זוהי נקודה בה אפשר להיזכר ב"קרב על המים" (אשר ידוע גם בתור "המאבק כנגד הטיית מי הירדן"). בתחילת שנות ה-60, סוגיית המים הייתה למחלוקת קשה ביותר בין ישראל וסוריה. מצד אחד, ישראל ביקשה לבנות מוביל ארצי אשר ייקח את מימיה המתוקים של הכנרת עד ליישובי הנגב בדרום. מצד שני, סוריה השיקה פרויקט משלה שמטרתו הטיית מימי הירדן, דרך הממלכה ההאשמית, ועד לים המלח. תוכלו להשקיף ממצפה אופיר אל רכס בשנית, רכס תילי הגעש, שמהווה את קו פרשת המים באזור. בשל מיקומו הגיאוגרפי הנ"ל, רכס בשנית נחשב לחלק חשוב ביותר בגבול הטבעי שבין סוריה וישראל.

אם תביטו ימינה ממצפה אופיר, אל אזור צפון מזרח הכנרת, תוכלו לראות את בקעת בית צידה, היא בקעת הבטיחה. הבקעה היפיפה מרוצפת בשדות חקלאיים ושטחי מרעה. היא זוכה למים רבים מנחלי איתן שזורמים אליה מרמת הגולן, ובעיקר הזוויתן, היהודייה, המשושים ונחל דליות. אם תביטו היטב תוכלו לזהות בבקעת הבטיחה גידולים סוב-טרופיים כגון בננות, אבוקדו, ליצ'י, מנגו, תמרים ועוד. היות ובקעת הבטיחה התברכה בחום ומים, מדובר בתנאים אופטימאליים עבור גידולים אלה.

מסלולים מומלצים באזור:
  • גן לאומי כורסי
  • בני יהודה הישנה
  • קרן עין גב
  • נמל עין גב
  • נחל אל על