עין פרת, אשר מסתתר בליבו של נחל פרת, הוא ללא ספק אחד המוקדים השוקקים והקסומים ביותר במדבר יהודה. בפסח הזה, אנו מזמינים אתכם למסלול טיול במדבר יהודה אשר מתחבר גם עם ה"גיבור הבלתי מעורער" של החג, הוא אליהו הנביא.
המסלול לעין פרת הוא מסלול טיול באזור ירושלים אשר מספק לכם תחת מטרייה אחת (או יותר נכון, תחת צלו של אותו עץ תאנה או איקליפטוס), צמחייה ירוקה ועשירה, קרבה לירושלים, נוף מדברי עוצר נשימה, מים צלולים וסיפור תנ"כי. בקיצור, כל מה שאפשר לבקש עבור מסלול טיול למשפחות בפסח. מיותר לציין כי עין פרת הוא מסלול נהדר בכל עונות השנה, אך בפסח הוא מקבל בהחלט "מעמד חגיגי".
בכדי להעשיר את האווירה, תכירו את אחד המבנים העתיקים והנסתרים ביותר בארץ ישראל. זהו כמובן מנזר חריטון, מבנה מיוחד על צלע הר אשר הוקם לפני כ-1,500 שנה. מבנה זה מהווה למעשה את אחד המוקדים המדהימים ביותר של התבודדות במדבר.
הטיול לשמורת הטבע עין פרת מעמיד לרשותכם שתי אפשרויות. אנו נסקור כאן את האפשרות הקצרה יותר, המאפשרת גישה ישירה למעיין הקסום אשר למרגלות המנזר. הטיול בגרסתו המקוצרת מתאים למשפחות עם ילדים קטנים. למעשה, ניתן להגיע אל מעיין עין פרת במרחק של כ-200-300 מ' מהרכב.
איפה זה נמצא?
המסלול שלנו מתחיל בשמורת הטבע עין פרת. בכדי להגיע אל השמורה, עליכם לנסוע ליישוב עלמון ענתות הנמצא צפון-מזרחית לירושלים. שימו לב, זהו טיול באזור יהודה ושומרון, סמוך לוואדי קלט. אי לכך, יש לקחת זו בחשבון מבחינת שעות היציאה (ישנו איסור לטייל באזור זה בשעות הערב המאוחרות). עליכם להיכנס אל היישוב ענתות וכק"מ בלבד לאחר שער הכניסה תבחינו כבר בפנייה לכיוון שמורת הטבע עין פרת. עקבו אחר השילוט ותגיעו אל החנייה הסמוכה למעיין. הכניסה לשמורה היא בתשלום ובשעות מסודרות.
אל עין פרת והמנזר הקדום
ממקום חניית הרכב, עליכם ללכת דרך חורשת עצי איקליפטוסים ולפנות שמאלה. כעבור כדקה קצרה של הליכה, תגיעו אל עין פרת. זהו מעיין מקסים בצל עץ תאנה אשר בעונה החמה מזמין אתכם לטבילה מרעננת. בסמוך למעיין, ניתן לשבת ולהשקיף אל נופים מדבריים קדמונים ובראשם מנזר חריטון (ראו הרחבה בהמשך). רשות שמורת הטבע והגנים הציבה כאן שולחנות פיקניקים אשר מאפשרים לכם ליהנות מארוחה בלב הטבע. עצי האיקליפטוסים ישמשו לכם כצל וניתן אפילו לעשות "על האש" במקום. מימיו של עין פרת צלולים ונקיים אך טמפ' המים קרה.
אתם מוזמנים כמובן לעצור כאן ולהתרווח. עם זאת, אופציה נהדרת היא להמשיך וללכת בערוץ הנחל. בריכות לא פחות יפות ממתינות לכם בהמשך ובמרחק קצר. כמה דקות הליכה בלבד בערוץ הנחל ותגיעו אל בריכת עין תמר. זוהי בריכת אבן בנויה, אשר משקיפה על נוף מהמם. תודות לעומקה וגודלה, היא ממש בריכת שחייה טבעית בלב המדבר.
הנזיר שנחטף על ידי שודדים
מעל מעיין עין פרת, תוכלו להבחין במנזר חריטון. זהו מבנה מרשים אשר הוקם לפני כ-1,500 שנה על ידי נזיר בשם חריטון שנחשב למייסד תנועת הנזירות בנצרות.
האגדה מספרת שחריטון, אשר נולד בטורקיה, עלה לארץ ישראל בכדי להגיע למקום טבילתו של ישו ובעקבות אליהו הנביא ויוחנן המטביל. לצערו, הוא נחטף על ידי שודדים אשר קשרו אותו במערת המסתור שלהם במדבר יהודה. המסורת מספרת כי נחש ארסי שזחל למערה לא הכיש את חריטון מפאת קדושתו, אלא הטיל את ארסו ביין השודדים. לאחר מכן, השודדים שבו למערה, שתו את היין ומתו כתוצאה מהארס.
חריטון הבין כי מדובר בנס והחליט להקים במקום מנזר. תהילת קדושתו יצאה למרחוק ונזירים רבים ועוברי אורח נמשכו אחריו למדבר יהודה. קרבתו של המנזר לעין פרת איננה מקרית. חריטון החליט על הקמתו של המנזר בנחל פרת, וזאת תודות למים בשפע שהובאו מהמעיין. אם תביטו היטב על צלע ההר תוכלו לזהות מערות התבודדות ששימשו את הנזירים במשך מאות שנים. הכנסייה הרוסית שיפצה את המנזר לפני כ-100 שנה וכיום הוא פעיל אך לא ניתן לבקר בו ללא תיאום מראש.
מערת אליהו הנביא
ואיך אפשר בלי אליהו הנביא. ובכן, על פי המסורת, אליהו הנביא הכריז על בצורת בעקבות חטאי אחאב מלך ישראל. במהלך תקופה זו, המזון והמים בארץ החלו להתדלדל עד מאד. ה' הורה לאליהו הנביא ללכת ולהסתתר במדבר, שם – העורבים יספקו לו מזון. אליהו פעל כאמור והלך לנחל כרית. רבים מייחסים את מיקומו המדויק של מסתור אליהו לוואדי קלט ועין קלט (הנמצאים בסמוך לעין פרת). למעשה, גם לפי המסורת הנוצרית, מערות ההתבודדות במדבר יהודה מסמלות את מערות המסתור של אליהו הנביא.
מסלולים מומלצים באזור:
-
יער נווה יעקב – פסגת זאב
-
פארק עמק הארזים
-
מוצא ופארק מוצא
-
וואדי קלט
-
נחל קומראן
-
עיינות צוקים
-
עין מבוע