דף הבית

טיול לשבטה - מסע אל פלאי הנבטים

נגב

נקודת התחלה: מרכז המבקרים שבטה
נקודת סיום: מרכז המבקרים שבטה
עונות מומלצות: סתיו, חורף, אביב, קיץ
משך המסלול: שעה עד שעתיים
מתאים ל: משפחות, זוגות, קבוצות
דרגת קושי: קל
סגנון: מעגלי
מפה: סימון שבילים 16 - חולות ורמת הנגב
אורך: כ-1 ק"מ
מאת: מערכת  פורסם ב-3/5/2014 1
צולם ע"י Shutterstock

שיירות גמלים אשר נושאות עמן תבלינים, בשמים וסחורות לאורך כ-2,000 ק"מ מחצי האי ערב אל נמלי הים התיכון. חוות חקלאיות באמצע המדבר ואפילו בוסתני ענבי יין. זהו בדיוק הקסם עמו תיפגשו כאשר תבואו בשעריה של העיר הנבטית שבטה. מדובר באחד האתרים הארכיאולוגיים המרשימים ביותר בישראל והוא ממתין לכם במלוא עוצמתו במידה ואתם מחפשים מסלולי טיול בדרום .

טיול לשבטה לוקח אתכם אל שרידיה של עיר נבטית קדומה, אחת מתוך ארבע ערים שפעלו ושגשגו בלב המדבר במשך כ-800 שנה. כיום, העיר הנבטית שבטה היא גן לאומי אשר בשנת 2005 הוכר על ידי ארגון אונסק"ו כאתר מורשת בינלאומי.

סיפורה של העיר הפלאית מתחיל לפני כ-2,000 שנה כאשר הוקם במקום כפר נבטי קטן. הנבטים, בדומה לבדואים, היו עם נוודים אשר כמעט ולא הקים יישובי קבע. עם זאת, כאשר דרך הבשמים החלה לשגשג, בעיקר בזכות השימוש בגמלים כאמצעי תחבורה במדבר, רבים מהנבטים התמקמו והציעו שירותי דרך עבור האורחות שעברו ליד מקום מושבם. הכפר הנבטי שבטה התרחב וגדל לכדי עיר המהווה תחנה חשובה על דרך הבשמים.

בשלהי המאה ה-4 לספירה, כאשר דרך הבשמים פסקה להיות ציר תחבורה מרכזי באזור, העיר הנבטית שבטה פנתה לחקלאות. החקלאות הנבטית בשבטה הייתה ממש פלא עולם. זאת, משום שהיישוב הנבטי במקום הצליח להפריך את השממה וליצור בשבטה נווה מדבר ייחודי על בסיס מערכת אגירת מי גשמים. במהלך התקופה הביזנטית, נבנו בשבטה כנסיות אשר את שרידי שלוש מהן ניתן לראות במקום עד היום.

היות ולעיר שבטה לא היה כל מקור מים, השקיית השדות החקלאיים והחוות במקום נעשתה באמצעות אגירת מי גשמים במערכת מתוחכמת של תעלות שהובילה מים לבריכות אגירה. במסגרת טיול לשבטה תוכלו להתרשם גם מהאופן שבו היישוב הקדום התמודד עם תנאי האקלים הקשים של הנגב בכדי ליצור כאן קרקע חקלאית פורייה. אוקיי, שנצא לדרך?

איפה זה נמצא?

בכדי להגיע אל העיר הנבטית שבטה עליכם להתחבר לכביש 211 (היוצא מכביש 40 בצומת טללים). המשיכו כ-30 ק"מ לכיוון מערב ופנו דרומה לשבטה בהתאם לשילוט.

שבטה – נווה מדבר על דרך הבשמים

שבטה, בדומה לערים נבטיות אחרות, הייתה במשך שנים נווה מדבר חשוב על הדרך אשר הובילה מחצי האי ערב לנמלי הים התיכון (דרך הבשמים). מלבד התושבים אשר התגוררו במקום, העיר שימשה כמחסה עבור השיירות שעצרו בה להתרעננות וצבירת כוחות. כאשר תטיילו במקום לא תוכלו שלא להתרשם מכך שלמרות שאין כל מקור מים באזור, אתם עומדים בפני שרידיהם של בוסתנים, כרמים, חלקות חיטה, דירי צאן, אורוות ועוד.

את הסיור מומלץ להתחיל בסמוך לבית משלחת קולט. זהו מבנה אשר הוקם במקום לפני כ-80 שנה על ידי משלחת חפירות שהגיעה לחשוף את סודותיה של שבטה. ברחבי העיר הנבטית תוכלו להתרשם ממבנים רבים. למשל, שתי בריכות גדולות אשר שימשו לאגירת מי גשמים, בית האורווה שכולל מבנה מגורים המקיף חצר פנימית, ותעלות להובלת מים.

בחלקו הדרומי של האתר תבחינו בשרידיה של אחת מהכנסיות שהוקמו בעיר במהלך התקופה הביזנטית. ארכיאולוגיים שחקרו את המקום סבורים כי הכנסייה הוקמה על בסיס אתר פולחני נבטי קדום. בכנסיה הדרומית תבחינו בבריכה קטנה, מעין ג'קוזי דמוי צלב אשר הוקם במקום. מדובר למעשה באגן טבילה אשר שימש להטבלת התושבים הנבטים לנצרות. כידוע, אגני הטבילה בכנסיות מיועדים בדרך כלל לתינוקות בני יומם. עם זאת, היות והנבטים התנצרו כחברה, אגן הטבילה בכנסייה הוקם בכדי להתאים גם למבוגרים.

חקלאות נבטית וטיול אל הבוסתן הנבטי

אחד הפלאים המרשימים ביותר של העיר הנבטית שבטה טמון בהיותה מוקד של חקלאות מדבר קדומה. אם תרצו לראות כיצד גידלו כאן חיטה, שעורה ואפילו כרמי ענבים ליין, תוכלו להמשיך מאזור הכנסייה הצפונית בשבטה לכיוון הבוסתן הנבטי המשוחזר.

בוסתן זה, הנמצא כ-700 מ' צפונית לשבטה, מהווה דוגמא חיה ופורחת (תרתי משמע) לחקלאות מדבר. השביל אשר מוביל אל הבוסתן מסומן עבורכם באבני שפה וכאשר תגיעו אל המקום לא תאמינו למראה עינכם. בלב המדבר, ללא כל מקור מים סמוך, גדלים בחווה חקלאית קדומה זיתים, שקדים, חרובים, תאנים, שזיפים, אפרסקים, רימונים וגפנים. העצים אינם מושקים אלא מקבלים את מימיהם ממי גשמים שנאגרים עבורם במהלך החורף.

מסלולים מומלצים באזור:
  • עין עבדת
  • עבדת
  • אחוזת קבר בן גוריון
  • שמורת פורה
  • נחל הרועה
  • המכתש הקטן
  • מצדה
  • שביל החלמוניות בירוחם
  • שמורת חולות שונרה