דף הבית

אגמון החולה - טיול לעמק החולה בין חלוצים וציפורים נודדות

גליל עליון

נקודת התחלה: מרכז המבקרים שמורת עמק החולה
נקודת סיום: מרכז המבקרים שמורת עמק החולה
עונות מומלצות: סתיו, חורף, אביב, קיץ
משך המסלול: שעתיים עד חצי יום
מתאים ל: קבוצות, משפחות, ילדים, בעלי מוגבלויות, זוגות
דרגת קושי: קל
סגנון: מעגלי או הלוך חזור
מפה: סימון שבילים 1 - רמת הגולן ואצבע הגליל
אורך: כ-2 ק"מ
מאת: מערכת  פורסם ב-3/4/2014 1
צולם ע"י Shutterstock

"אילו ציפורים אשר עפות מעל הים, אילו ציפורים היו דוברות כבני אדם, אילו סיפורים היו ודאי לציפורים, על הארצות אשר מעבר להרים, כל חופי הפלא, כל אגמי התכלת, כל הרכסים המושלגים, כל ימי הפרך, שחלפו בדרך, כל השבתות והחגים" (אילו ציפורים, מילים: ז'אן ברוסול, תרגום: נעמי שמר). 

לפעמים נדמה כי רק טיול בעמק החולה, אשר מתפרש כמעט על כל אצבע הגליל, יכול לתת את התחושה האמיתית אשר מסתתרת מאחורי המונח "ארץ ישראל הישנה והטובה". כעת, אנו מציעים לכם מסלולי טיול באגמון החולה אשר חשוב לדעת כי הם מותאמים באופן מושלם גם למשפחות עם עגלות תינוק או מטיילים בעלי מוגבלויות. אתם מוזמנים לצאת עמנו למסע קסום ומיוחד במינו אל חבל ארץ פלאי אשר טומן בחובו גם סיפור ציוני מרשים על התיישבות וחלוציות.

מעבר לכך, עמק החולה הוא אחת הנקודות המרשימות ביותר במזרח התיכון מבחינת קינון ציפורים נודדות. מדי שנה, מיליוני עופות חונים בעמק החולה, פעם אחת בסתיו בדרך דרומה, ופעם אחת באביב בחזרה לאירופה. בקיצור, אם אתם מחפשים מסלול טיול בצפון , אתם בהחלט מוזמנים לכוון את ה-GPS לעמק החולה. החוויה – מובטחת.

ציפורים נודדות, ייבוש ביצות

בעבר, עמק החולה לא היה כה פורה ופורח. למעשה, בשנים אשר לפני מפעל ייבוש הביצות הגדול בעמק, המקום היה "מועד לפורענות". תושבי האזור סבלו רבות מביצות ומחלות אשר אפיינו את העמק המקסים. היישוב העברי הראשון אשר הוקם בעמק החולה היה יסוד המעלה שעלה על הקרקע בשנת 1883. במשך עשרות שנים, הוא היה אחד היישובים העבריים היחידים במקום. למעשה, תנופת ההתיישבות הציונית בעמק החולה החלה רק כ-50 שנה לאחר מכן, בעקבות פרעות 1936-1939.

החקלאים והחלוצים העבריים באזור עמק החולה נאלצו להתמודד עם מחלות אשר מקורן בביצות שאפיינו את האזור (ובעיקר קדחת). אי לכך, בתחילת שנות ה-50, החל בעמק החולה אחד המבצעים הגדולים ביותר של ייבוש ביצות בישראל. הקרן הקיימת לישראל לקחה על עצמה את המשימה והרימה בעמק החולה את מפעל הנדסת המים הלאומי הראשון. בתום המלאכה, נוספו לעמק החולה שטחים חקלאיים רבים בשיעור של כ-60,000 דונמים.

ייבוש ביצות עמק החולה גרם לפגיעה במערכת הביולוגית העשירה של המקום. גורמים מארגונים ירוקים וסביבתיים, וביניהם חוקרים ומדענים, התגייסו בכדי לשמור על החי והצומח בעמק. בתום מאבק ציבורי ממושך, הוחלט על הקמתה של שמורת טבע בחלקו הדרום מערבי של עמק החולה. זוהי שמורת עמק החולה אשר בה נטייל במסגרת מסלולנו זה.

עם חניכתה של שמורת עמק החולה, בשנת 1964, היא הייתה לשמורת הטבע הראשונה בישראל. מאמצי השיקום הניבו פרי ועמק החולה נחשב היום לאחד המוקדים המרתקים ביותר מבחינת חי וצומח בישראל. מדי שנה, מאות אלפי ישראלים מבקרים בעמק המרשים ונהנים מהמראות עוצרי הנשימה הנפרשים לפניהם במהלך הטיול. שנצא לדרך?

איפה זה נמצא?

טיול בשמורת עמק החולה מתחיל בחניון השמורה. בכדי להגיע אל החניון עליכם לנסוע על כביש 90 לכיוון צפון. הפנייה מזרחה לשמורת החולה נמצאת כ-7 ק"מ צפונית לצומת יסוד המעלה וכ-1.5 ק"מ דרומית לצומת כ"ח. תוכלו כמובן להבחין בשילוט המורה לכם על הפנייה.

טיול באגמון החולה – טבע, ציפורים וכל השאר

טיול באגמון החולה מתחיל במרכז המבקרים אשר נמצא בכניסה לשמורה. כאן, תוכלו להשכיר משקפות ואף לצפות במיצגים מיוחדים כגון תצוגות פוחלצים של חיות העמק. בנוסף, במקום הוצב גם דגם מרשים של עמק החולה הכולל את היישובים שהוקמו בו במרוצת השנים. כמו כן, תוכלו לצפות כאן בחיזיון אור קולי מרתק. לאחר שסיירתם במרכז המבקרים, אפשר לצאת אל השטח.

מצוידים במפה ממרכז המבקרים, תוכלו להתחיל לצעוד בשביל הליכה מעגלי באורך של כ-1.5 ק"מ. זהו שביל סלול ונוח המותאם לעגלות תינוק. מיד עם תחילת ההליכה תוכלו לעלות לנקודת תצפית ממנה תשקיפו על בתי הגידול בשמורה, הבריכות, תעלות המים, שטחי צמחיית הקנה, נופי העמק, והאחו הטבעי (המהווה בית עבור הג'מוסים המתגוררים כאן). במהלך הצעידה, תהיו מוקפים מכל עבר בצמחייה עשירה של קנים וגומא פפירוס (צמח עתיק ומיוחד ששימש להכנת מגילות קלף בימים קדומים). למעשה, צמחי הגומא פפירוס אשר גדלים בעמק החולה הם הנציגים הצפוניים ביותר של מין זה ברחבי תבל.

השביל ממשיך ובשלב מסוים מתעקל באופן חד לכיוון דרום (ימינה). כעת, תעלו על גשר עץ אשר עובר מעל ודרך צמחיית הפפירוס הצפופה. אם תתאמצו, תוכלו לזהות בין השיחים גם בעלי חיים כגון ציפורי שיר ומכרסמים. השביל ממשיך בין הנופים הקסומים עד אשר הוא מגיע למקום מיוחד במינו הקרוי "המסתור". זוהי נקודה בצדו הדרום מערבי של אגמון החולה תוכלו להשקיף ממנה על עופות המים והברווזים אשר מקננים בעמק. כעת, תמשיכו בהליכה עד אשר תגיעו אל מגדל תצפית ממנו ניתן לראות את האגם, הציפורים ועופות המים. המגדל מחופה בצמחיית קנים במטרה שלא להפחיד את העופות מביקור המטיילים במקום. עכשיו, חזרו חזרה על בסיס השביל עד למרכז המבקרים.

רכבי גולף ואופניים

כאשר אתם מטיילים באגמון החולה, אתם יכולים לוותר על ההליכה הרגלית. שמורת הטבע של אגמון החולה מציעה מגוון אפשרויות נוספות לטיול במקום. אם תרצו, תוכלו לשדרג את החוויה על ידי יציאה לטיול על גבי אופניים או רכבי גולף חשמליים. מסלול הטיול לרכבי גולף ואופניים באגמון החולה לוקח אתכם לסיור מלא סביב האגם בשביל נוח שאורכו כ-8.5 ק"מ. מדובר בנסיעה קסומה בין טבע פראי, צמחייה עשירה ונופים בראשיתיים מדהימים. הטיול הרכוב באגמון החולה הוא גם חוויה רומנטית עבור זוגות אוהבים שמחפשים קצת שלווה בעולם אורבאני וטכנולוגי.

עוד קצת המלצות

שימו לב, בכדי להפיק את המיטב מחוויית בעלי החיים והעופות באגמון החולה, מומלץ להגיע אל השמורה בשעות הבוקר המוקדמות. אלו הן השעות בהן הטבע באגמון מתעורר לחיים בשלל קולות וצבעים. כמו כן, אל תשכחו להגיע מצוידים עם מים, משקפות, מצלמות ומזון קל. בנוסף, מרכז המבקרים של אגמון החולה מפעיל שורה של אטרקציות לקבוצות ומטיילים פרטיים. למשל, נסיעה על עגלת מסתור רתומה לטרקטור המאפשרת צפייה בציפורים ממרחק קצר, ביקור ב"אי הציפורים" (בעונות המתאימות), ביקור בתחנת הטיבוע בעמק החולה בה מוטבעות ומסומנות מדי שנה למעלה מ-10,000 ציפורים מ-100 מינים שונים, ועוד.

מסלולים נוספים באזור:
  • גן לאומי תל חצור
  • דרך נוף הרי נפתלי
  • נחל קדש – תצפית נבי יושע
  • שביל הפסגה בהר מירון
  • צוק מנרה
  • העיר העתיקה בצפת
  • קבר רבי שמעון בר יוחאי
  • בית העלמין העתיק בצפת
  • מערת עלמה
  • שביל אדמונית החורש
  • בית הכנסת העתיק ביער ברעם
  • שמורת נחל עמוד עליון
  • מערת פער